luni, 4 ianuarie 2016

În luptă cu negativismul

 În fiecare zi avem de făcut o sumedenie de alegeri. De la cel mai mărunt lucru, cum ar fi alegerea hainelor pe care le vom purta la școală/ serviciu, până la cele mai complicate, cum ar fi modul în care gestionăm un conflict sau facem față unei situații de criză. Dar mai mai mult decât atât, în orice situație avem de ales între a privi problema într-un mod negativ sau intr-un mod pozitiv.

   Cu toții știm că atitudinea determină altitudinea, și nu invers. Iar o atitudine pozitivă reprezintă primul pas în obținerea succesului. Un om pozitiv este de cele mai multe ori îndrăgit. De ce? Pentru inima lui de copil, limpede ca cerul de primăvară și senină, fără resentimente, ură sau autocompătimire.
     Pozitivismul este un stil de viață. Este alegerea de a vedea întotdeauna partea plină a paharului, partea frumoasă, avantajele, bucuriile, speranțele, visele... pentru că există! Pozitivismul te învață să te încrezi mai mult în Dumnezeu și să mergi prin credință. O gândire pozitivă îți oferă șansa de a găsi bucuria în orice loc, în orice clipă. Așadar, o perpectivă pozitivă ne ajută să rezolvăm problemele mai ușor, să găsim frumusețea în oameni și în toate lucrurile care ne înconjoar, să trăim o viață de biruință.
     Negativismul, pe de altă parte, reprezintă partea goală a paharului. Sau mai bine zis, alegerea noastră de a privi partea goală a paharului. Trecem de multe ori prin stări mai puțin plăcute, în care ne simțim trădați, geloși, dezavantajați, neiubiți, fără valoare ș.a.m.d.Tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată să ne simțim dezamăgiți de noi înșine, de viața pe care o trăim, de oameni și chiar de Dumnezeu. Dar stările acestea sunt niște sentimente trecătoare și dăunătoare... sunt lucruri negative, care nu pot aduce nimic bun. De fapt, aceste lucuri enumerate mai sus sunt consecințele unei gândiri negativiste. Sunt ochelarii fumurii care te privează de toate frumusețile ce te înconjoară. Negativist nu este omul care nu are parte de lucuri bune, ci este acel care nu este în stare să vadă lucurile bune în ceea ce are.

   Știu că e greu să îți setezi mintea să se concentreze pe lucrurile luminoase și frumoase, când viața ta pare să fie într-un tunel fără ieșire. E dificil să vezi partea bună, constructivă dintr-o situație care pare a te zdrobi cu desăvârșire. Știu cum este să simți mereu că nimic din ceea ce faci nu este bine, nimic din ceea ce ai nu este frumos și nimeni nu se ridică la înălțimea standardelor tale. Facem asta de multe ori fără să ne dăm seama. Dar analizând situația obiectiv, realizăm că de cele mai multe ori ne-am înșelat. De fapt, lucrurile pe care le facem sunt bune și chiar ne pricepem. Tot ceea ce avem este frumos, și mulți oameni și-ar dori să fie în locul nostru.

  Nu ne place când plouă. Ne stropim când mergem pe stradă, ne murdărim papucii cei noi, ne stricăm umbrela preferată sau întârziem la întâlnire. Dar uităm că pământul așteaptă ploaia ca să rodească, cerul, ca să se elibereze de norii cei bosumflați, iar aerul, ca să fie împrospătat. Și după toate astea, răsare curcubeul. Curcubeul, simbolul promisiunii că Dumnezeu nu te va părăsii niciodată. Acum, gândește-te că fără ploaie nu ar mai fii toate aceste lucruri minunate. Câteodată suntem trecuți prin perioade dificile, tocmai pentru a ne bucura de curcubeul multicolor.

     Așadar, luptă cu negativismul și nu te lăsa biruit de el, căci numai așa vei ajunge să-ți cunosti adevărata valoare și să beneficiezi din plin de binecuvântările cerești! Luptă cu negativismul ca să vezi curcubeul de după ploaie și să vezi că fiecare lucru are frumusețea lui. Încercarea îți face sufletul mai curat, eșecul te face mai puternic, dezamăgirea te învață să știi în cine să te încrezi data viitoare și în cine nu... iar greutățile îți modelează caracterul să devi persoana care ai fost creată să fii!
     Și nu uita că toate lucurile lucrează înspre binele (și nu răul) celor ce iubesc pe Dumnezeu!
     Fii tare și nu descuraja, pentru că Domnul e de partea ta!