vineri, 18 martie 2016

Șlefuitorii de diamante

   Nu știu câți dintre voi ați văzut măcar o dată filmul de animație ”Prințesa și sărmana croitoreasă”, lansat în 2004 în Statele Unite. Poate l-ați vizionat împreună cu frații mai mici (la fel ca mine), cu copiii, sau chiar voi singuri. În sfârșit, este vorba despre puterea prieteniei, despre aparențele înșelătoare și despre descoperirea frumuseții, dincolo de titlu sau avere.
   Încă de când l-am văzut prima oară, a fost o scenă care mi-a atras atenția într-un mod deosebit. Este vorba de momentul în care Anneliese descoperă mina ascunsă cu diamante. La prima vedere, totul era pământ, noroi și piatră. Nimic valoros. Dar dincolo de roca dură și de noroi, pumnul acela de pământ ascundea înăuntrul lui un diamant strălucitor. Nu a fost ușor să îl găsească, dar a meritat. Toată mina era plină cu diamante.
   Povestea continuă, iar pietrele prețioase din acea mină au devenit un mijloc de ajutorare a celor săraci.
 
   Ce frumoasă analogie! Ce mesaj subtil!
   Dimantele suntem noi, oamenii, pe dinăuntru. Fiecare om este înzestrat cu câte un dar special. Fiecare dintre noi are o frumusețe interioară. Fiecare dintre noi are valoare. Dar de multe ori este ascunsă. De mizerie, de piatră, de pământ. De încăpățânare, ură, invidie, răutate ș.a.m.d.

 Ei bine, nimănui nu-i place să fie murdar. Așa că, este nevoie de o șlefuire înainte ca diamantul să fie pus în vânzare. Avem nevoie să fim curățați de imperfecțiuni, de mizerie, de răutate, și făcuți diamante pure. Avem nevoie de aceasta chiar dacă este dureros.
   Deși nimănui nu-i place să-i amintească, trebuie să recunoaștem că o mare contribuție la frumusețea diamantului pur o au ȘLEFUITORII. Îi întâlnim sub diferite forme și mărimi, sub diferite chipuri și măști.
   De cele mai multe ori sunt încercări.
   Ce greu este în încercare! Ce greu este în cuptor! Dar ce bine este când ieșim de acolo și realizăm că avem o inimă mai ușoară, o minte mai curată și o credință mai mare!
   Șlefuitorii de diamante pot fura bucuria de o clipă, dar o fac pentru a ne oferi una veșnică în schimb. O boală poate să te frământe o vreme, pentru ca apoi să fii un om nou. O veste proastă te poate întrista pentru o vreme, pentru ca mai apoi să prinzi avânt pe cale. O problemă îți poate face peri albi în cap, pentru ca mai apoi să realizezi că aceia sunt semne ale înțelepciunii dobândite.
   Câteodată, șlefuitorii de diamante iau chip de om. Sunt acei oameni care ”te stresează”, acei oameni ”pisălogi” care te tot ”bat la cap” să faci un lucru, până ajungi să-l faci. Sunt acei oameni care veghează asupra ta și care îți arată când și unde ai greșit, ajutându-te să nu mai cazi a doua oară. Sunt acei oameni care te felicită pentru orice realizare și te încurajează în lucrurile bune pe care ai început să le faci. Sunt acei oameni care scot ce e mai bun din tine.
   Șlefuitorii de diamante sunt acei oameni și acele încercări prin care Dumnezeu lucrează la curățarea și purificarea noastră. Șlefuitorii sunt aceia care dau strălucire și forma potrivită, diamantului.
   Șlefuirea e grea. Dar rezultate sunt pe măsură. Haide-ți să vedem partea bună în toate lucrurile și să prețuim ȘLEFUITORII DE DIAMANTE ca pe binefăcători ai noștrii! Să nu uităm că fără ei, nu am putea atinge întregul nostru potențial.