- Unii au darul de a vorbi frumos. Și par că au mereu cuvintele potrivite la ei, ascunse prin buzunare, în poșetă sau în mânecă. Oriunde le-ar ține, este evident că sunt izvorâte din inimă și dintr-o înțelepciune dobândită în urma experiențelor trecute. Vorbele lor potrivite sunt spuse întotdeauna la momentul oportun.
- Alții au darul îndemânării. Ni se pare că pe tot ce pun aceștia mâna, înflorește. Și tot ce își propun să facă, reușesc. Nimeni nu se descurcă mai bine ca ei la a tricota, coase, a face puzzle-uri, ornamente, bijuterii, felicitări, origamii sau quilling. Nimeni nu face torturi, pictează, sau chiar, operează la fel. Nimeni. Pentru că cele mai frumoase lucruri ies din mâinile înzestrate.
- Alții au darul bucuriei. Te-ai aflat vreodată în prezența unei persoane foarte entuziasmate, pasionate și plină de viață? Atunci, nu-i așa că te-a molipsit puțin și pe tine?! Darul bucuriei este darul de a însenina locuri, fețe și vieți. Este darul mulțumirii, al minunării, al aprecierii tuturor lucurilor. Darul celor sinceri. Darul de a primi totul cu un zâmbet pe față și cu fermitate în inimă.
- Alții au darul păcii. Oricând, oriunde și orice s-ar întâmpla, oamenii înzestrați cu acest mare dar, aduc pacea. Când spun acest lucru nu mă refer exclusiv la a face pace într-o ceartă sau bătaie. Ci la a emana liniște celor din jur. Nu ai cum să te superi pe un astfel de om. Și nici să fi nervos în preajma lui. Pentru că liniștea din el calmează parcă, și furtunile din inima ta.
Totuși, există un dar care îmbogățește atât pe cel care-l primește, cât și pe cel care-l dă. Când vorbim de daruri, ne așteptăm să fie ceva care să ne aducă nouă vreun beneficiu. Și adevărul este că am fi mai săraci fără. Totuși, darul de a oferi este darul altruist, care dăruiește fără a aștepta ceva în schimb. Darul care, am putea spune, este format din toate celălalte daruri cerești, dar care le folosește pentru a îmbogății pe alții.
Interesant este faptul că, de obicei, cel care dă, rămâne cu mi puțin. În acest caz, însă, cel care dă primește și el la rândul său. Primește bucurie, satisfacție sufletească, pace, liniște, binecuvântare.
Cum face asta? Simplu. Dăruind din preaplinul inimii lui, din preaplinul averii lui, din preaplinul timpului lui. Și nu numai atunci când are, ci chiar și atunci când nu are. Își dăruiește haina celui sărac, își împarte hrana cu cel flămând, își face timp pentru cei marginalizați, împarte cuvinte frumoase celor descurajați, întărește pe cei slabi... Este alături de cei care au nevoie de un prieten... Este orientat întotdeauna spre ce poate oferi celor din jur, nu pe ce poate primi de la cei din jur.
Darul de a dărui este darul de a pune ineteresele celuilalt înaintea intereselor tale.
Darul de a dărui este darul prin care dragostea se exprimă.
Pentru că putem dărui fără să iubim, dar nu putem iubi, fără să dăruim!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu